EEM Groepenkasten

Weer slagboom voor Duitse grens in Zwartemeer

Grensovergang ZwartemeerZwartemeer – Wie vrijdagavond komend weekend bij Zwartemeer de grens over wil, zal nog wel even raar opkijken. Het voormalig grenskantoor aan de Eemslandweg 133 in Zwartemeer is van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september namelijk weer volledig in functie.

De slagbomen zoals we die nog van vroeger kennen zijn dan ook weer terug bij de grensovergang. Het heeft er echter niks mee te maken dat Nederland zich van de Europese Unie heeft afgescheiden, maar alles met de Nationale Monumentendagen 2018. De historische verenigingen van Zwartemeer en Zuidoost-Drenthe tezamen met Stichting Luchtoorlog Drenthe hebben tijdens deze dagen de ‘grensbewaking’ weer ingesteld. Het voormalige, in 1904 gebouwde, grenskantoor heeft namelijk een monumentale status.

Historische gebeurtenissen

Een speciale re-enactmentgroep speelt het douanepersoneel van weleer, compleet met oude kostuums, uniformen en zelfs sabels. Zowel het functioneren van de grensmedewerkers als bepaalde historische gebeurtenissen worden tijdens de Monumentendagen nagespeeld.

Ingericht als douanekantoor

Tegenwoordig doet het voormalig grenskantoor dienst als particulier woonhuis. Eén van de kamers wordt tijdelijk  weer ingericht als douanekantoor. Daar zullen onder andere ook de arrestanten worden verhoord. Voorbijgangers zullen bij de slagboom worden aangehouden, echter niet om ze te bekeuren, maar om ze een kopje koffie of thee aan te bieden.

Expositie en smokkelspel

In de tuin van het oude grenskantoor is een expositie ingericht en voor kinderen is er een smokkelspel op georganiseerd.

Opening

De opening van het grenskantoor is op vrijdag 7 september om 19.30 uur. Zaterdag 8 en zondag 9 september kunnen bezoekers tussen 10.00 en 16.00 uur het douanekantoor van buiten en een gedeelte ook van binnen bekijken. De toegang is geheel gratis.

(Bron: emmen.nu)

Tripadvisor NL 600x300
from to
Uitgaan


Back To Top