EEM Groepenkasten

Het weer: stuk kouder en zondag een pak sneeuw

koud kou sneeuw muts sjaal winter - pixabayIn het zuiden en oosten is het aanvankelijk nat. Vanuit het westen wordt het droog met lokaal nog een bui. Komende dagen wordt het een stuk kouder. Winterse buien trekken over het land en daarbij kan het lokaal wit worden. De middagtemperatuur komt uit op een 2-4 graden. Zondag valt misschien een pak sneeuw!

Vanavond valt in het zuiden, midden en oosten eerst regen. In de rest van het land is het op een paar buien na droog. In de eerste helft van de avond trekt de meeste neerslag naar Duitsland weg en daarna komen alleen lokaal een paar buien na droog. Vanuit het westen klaart het geleidelijk op. Komende nacht is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. Er trekken buien over het land. Het koelt geleidelijk af en aan het eind van de nacht is het 3-5 graden.

Vrijdag belooft een gure dag te worden. In de ochtend is er vrij veel bewolking met af en toe wat zon. Een gebied met buien trekt over het land. Aanvankelijk valt uit deze buien regen, maar in de loop van de ochtend krijgen de buien steeds meer een winters karakter. Hierbij is kans op hagel, natte sneeuw en onweer.

In de eerste helft van de middag zijn de buien tijdelijk minder talrijk en is de zon iets vaker te zien. In de tweede helft van de middag trekken opnieuw regelmatig winterse buien over het land. Bij intensieve buien kan het tijdelijk wit worden. De kans op een wit landschap is het grootst in de Limburgse heuvels.

De middagtemperatuur ligt tussen 2 graden in Limburg en 4 graden in de Kop van Noord-Holland. Daarmee is het een stuk kouder dan vandaag. Tijdens buien daalt het kwik naar 0 tot 1 graad. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig in het binnenland. Aan de kust waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.). Door de wind is het voor het gevoel behoorlijk koud. De gevoelstemperatuur ligt tussen -2 en -4 graden!

Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag weten winterse buien ons land nog steeds te vinden. Er is vrij veel bewolking. De minima komen uit op -1 graad in Limburg tot +2 graden in Noord-Holland en op de Wadden. Door winterse buien, maar ook door bevriezing kan het glad zijn.

Ook zaterdag verloopt guur en wisselvallig. Er trekken geregeld winterse buien over het land met daarbij hagel en natte sneeuw. Bovendien is kans op een klap onweer. Plaatselijk kan het even wit en glad worden. De maximumtemperatuur ligt tussen 2 graden in Zuid-Limburg en 5 in Noord-Holland. Tijdens winterse buien daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Voor het gevoel is het opnieuw een koude dag met een gevoelstemperatuur van -2 tot -5 graden. Vooral tijdens natte-sneeuwbuien voelt het ijskoud aan. De westen- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Zondag start met enkele buien. Tussen de buien door schijnt de zon. Aan het eind van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Een neerslaggebied nadert ons land en daarbij kan het in de middag flink sneeuwen. De kans op sneeuw is nu het grootst ten noorden van de grote rivieren. Er kan een pak sneeuw vallen van 5-8 cm! De meeste neerslag trekt pas aan het eind van de avond weg. In de sneeuw daalt het kwik naar waarden rond 0 graden. In het zuiden is het een paar graden warmer.

De dagen daarna blijft het licht winters. Dagelijks is kans op sneeuwbuien waardoor het tijdelijk wit kan worden. Overdag dooit het licht met temperaturen van 2-4 graden. ’s Nachts vriest het een paar graden. Waar nog sneeuw ligt kan het zelfs matig vriezen. Het winterse weertype lijkt nog tot het eind van de week aan te houden.

(Bron: weeronline.nl / Afbeelding: Pixabay)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top