EEM Groepenkasten

Weeroverzicht 2015

Zoals ieder jaar heeft het KNMI ook voor 2015 een weeroverzicht gemaakt met gemiddelde temperaturen en natuurlijk de extremen.

Zeer warm en zeer zonnig 2015

De extreem zachte november en december zorgen ervoor dat het jaargemiddelde van 2015 in de top tien komt van warmste jaren sinds 1901. 2015 staat op een gedeelde vijfde plaats met een gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt van 10,9 graden Celsius tegen 10,1 normaal.

Het zag er lange tijd niet naar uit dat 2015 in Nederland zeer warm zou worden. Hoewel de wintermaanden januari en februari vrij zacht waren, was de lente vrij koel. Na een vrij warme zomer ging de herfst koud van start. Maar de herfst eindigde met een extreem zachte novembermaand en december is sinds het begin van de regelmatige temperatuurwaarnemingen in 1706 met afstand nog nooit zo zacht geweest.

De lente was vrij koel. Na een vrij warme zomer ging de herfst koud van start.

zoutstrooien

Zout strooien op enige ijsdag van 2015 op 23 januari

In 2015 is er slechts één ijsdag geweest terwijl acht ijsdagen normaal zijn. Op deze enige ijsdag – 23 januari – is ook de landelijk laagste minimumtemperatuur van afgelopen jaar gemeten: min 8,8 graden Celsius in Wijk aan Zee.

asfalt wegen afkoelen met water tractor giertank

Asfalt koelen op 1 juli tijdens enige hittegolf van 2015

Het warmst is het op 2 juli geweest, met in Maastricht 38,2 graden, net onder het record van 38,6 in Warnsveld uit 1944. Dit was tijdens de enige hittegolf van 2015, die van 30 juni tot en met 5 juli duurde.

Met een landelijk gemiddeld aantal zonuren van 1894 zonuren is 2015 een zeer zonnig jaar. Normaal is de zon 1639 uren te zien. April en juni waren de twee zonnigste maanden met ieder 243 zonuren. Ook in mei, juli en augustus scheen de zon gemiddeld ruim 200 uren. Het meest was de zon te zien in het zuidwestelijk kustgebied: Vlissingen registreerde circa 2007 zonuren. Het noordoosten van het land was het minst zonnig met in Eelde 1778 zonuren.

2015 was een zeer zonnig jaar. April en juni waren de twee zonnigste maanden met ieder 243 zonuren.

Wat neerslag betreft waren de regionale verschillen groot. Vooral op de Veluwe was het zeer nat. Het KNMI-station Deelen heeft 1012 mm geregistreerd. In het zuidoosten van het land was 2015 een droog jaar. De minste neerslag tot nu toe viel op het KNMI-station Ell: circa 632 mm.
Natte maanden met landelijk gemiddeld 100 mm of meer waren januari, augustus en november. Januari was niet alleen nat, maar ook onstuimig. Op zestien dagen kwam het, vooral in de kustgebieden, tot zware windstoten van minstens 75 km/uur.
Opvallend was ook de zware zomerstorm die op 25 juli van zuidwest naar noordoost over Nederland trok. In IJmuiden werd tijdelijk windkracht tien waargenomen en kwamen windstoten voor tot 122 km/uur.

Zachtste december in tenminste drie eeuwen

December 2015 is met een gemiddelde temperatuur van circa 9,5 graad Celsius met afstand de zachtste decembermaand sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. De beide kerstdagen waren de zachtste sinds 1901. Tot nu toe was december 1974 de zachtste decembermaand met een gemiddelde van 7,3.

De gemiddelde temperatuur van afgelopen december is uitzonderlijk hoog, zelfs hoger dan de normale temperatuur in een aprilmaand. Bovendien was de temperatuur vrijwel gelijk aan die van oktober en november (beide 9,9 graden Celsius). Bijna de gehele decembermaand was er sprake van een zuidwestelijke stroming waarmee zeer zachte, maritieme tropische lucht werd aangevoerd. Op een flink aantal dagen lag de gemiddelde temperatuur daarbij acht tot tien graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Op 17 december liep de temperatuur in het zuiden van Nederland op tot boven de 16 graden Celsius. In De Bilt werd het maximaal 15,3 graden. Het warmste werd het die dag overigens in Wijk aan Zee met 16,6; slechts 0,1 graden lager dan het absolute Nederlandse decemberrecord, gemeten in 1953 in Maastricht. In een groot deel van het land verloopt december geheel vorstloos. Voor De Bilt is dat sinds tenminste 1901 niet eerder gebeurd. Normaal telt december dertien vorstdagen.

Het decemberweer was licht wisselvallig en er viel regelmatig regen maar de hoeveelheden waren niet groot. Het natst was het in Zuid-Limburg met lokaal ruim 65 mm regen. In het zuidoosten van het land was het tevens het zonnigst. Maastricht noteerde circa 85 zonuren. Een stuk somberder was het in de Randstad: diverse meetstations registreerden niet meer dan 55 zonuren.

(Bron: KNMI / Foto’s: Jannes Wiersema)Back To Top