EEM Groepenkasten

Weersverwachting 34e Drenthe Loopfestijn: 30 graden

hittegolf zon zomer thermometerKlazienaveen – Volgend weekend is alweer de 34e editie van het Drenthe Loopfestijn en de 2e editie van het Drenthe Wandelfestijn. Het belooft een warme weekend te worden met temperaturen die kunnen oplopen tot zo’n 30 graden.

Zomerse week met veel zon

De zon schijnt flink en er trekt hooguit wat sluierbewolking over het land. In het oosten kunnen een paar stapelwolken ontstaan. De temperatuur stijgt naar 21 tot 26 graden. Vannacht is het helder en koelt het af naar 14-10 graden. Morgen is het aan zee een stuk frisser, in het oosten kan het opnieuw 26 graden worden. Het hemelvaartweekend verloopt zonnig, droog en warm.

Vanochtend is het prachtig zonnig weer met in het oosten lokaal een wolkenveldje. In het zuidwesten komen ook hoge sluierwolken voor, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. De (zuid)oostenwind is zwak tot matig en de temperatuur stijgt snel richting 20 graden.

Vanmiddag kan in het oosten een enkele vriendelijke stapelwolk ontstaan. Vanuit het zuidwesten drijft sluierbewolking over het land, maar de zon schijnt daar gewoon doorheen. De oosten- tot zuidoostenwind voert warme lucht aan. De temperatuur loopt op naar 21-24 graden in het noorden, 24 à 25 graden in het midden en 26 in de Zuid-Hollandse Duinen, Brabant en Limburg. In de loop van de middag kan het op de stranden flink afkoelen door zeewind.

Vanavond en komende nacht is het, op enkele velden hoge bewolking na, overwegend helder. Bij weinig wind koelt het af naar 14-10 graden en daarmee is het geen koude nacht.

Morgen steekt vooral in de kustprovincies een vrij frisse noordwestenwind op, windkracht 4 tot 5. In de kuststreken wordt het met 17-20 graden een stuk minder warm. Landinwaarts wordt het alsnog 22 graden in Utrecht en 26 langs de oostgrens. Daarbij ontstaan flink wat stapelwolken. Een zeer lokale bui is in het uiterste oosten niet uitgesloten, maar de meeste plaatsen houden het droog. Aan zee is het een stuk zonniger.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het overwegend helder. Bij weinig wind koelt het stevig af naar 11 graden in de kustgebieden en lokaal 6 in Twente.

Woensdag schijnt vooral in de kustprovincies de zon van tijd tot tijd. In het binnenland ontstaan veel stapelwolken, maar waarschijnlijk blijft het droog. Bij een matige noordwestenwind varieert de temperatuur van 17 graden op Vlieland, 21 in de Randstad, 22 in het midden en oosten en 23 in het zuiden.

Hemelvaartsdag houden we een westen- tot noordwestenwind, maar deze wordt dan zwak tot hooguit matig. Wie in de vroege ochtend gaat dauwtrappen met rekening houden met enkele mistbanken. De temperatuur ligt rond 6 uur ’s ochtends tussen 12 graden aan zee en 10 in het binnenland.

In de middag kan de jas uit want het wordt prima weer. In het westen en zuidwesten is het vrij zonnig met slechts een enkele stapelwolk. In het oosten en noordoosten wordt een mix van zon en vooral begin van de middag flink wat stapelwolken verwacht. Het wordt daarbij 18-20 graden in het Waddengebied, 20-22 in het westen, 23 of 24 in het midden en oosten en 25 in Zeeland, Brabant en Limburg.

Vrijdag draait de wind naar het noordoosten. De temperatuur valt dan een graadje hoger uit met in het uiterste zuiden al maxima van 27 graden. De lucht wordt droger en daardoor verdwijnen de stapelwolken grotendeels uit het weerbeeld.

Zaterdag en zondag voert een oosten- tot zuidoostenwind zeer warme lucht aan, waardoor de temperatuur op grote schaal stijg naar 25-30 graden. Een behoorlijk aantal berekeningen van weermodellen komt zelfs met tropische temperaturen van 30-33 graden op de proppen. In het uiterste noorden is de kans op tropische temperaturen erg klein. De zon schijnt zaterdag en zondag uitbundig. In de loop van zondag neemt de kans op een stevige onweersbui toe. Aan zee kan het zondagmiddag afkoelen door zeewind.

Hoelang de hitte aanhoudt is nog onzeker. Het lijkt er nu op dat maandag de wind naar het westen draait en frisse lucht het land binnenstroomt. Maar de hete lucht zou mogelijk nog wat langer kunnen blijven in ons land.

(Bron: weeronline.nl)Back To Top