EEM Groepenkasten

Weersverwachting oudjaarsavond

vuurwerk

Klazienaveen – Hebben we net de kerst achter de rug, komt oudjaarsavond er al weer aan. Gedurende het jaar wordt er op de radio meestal alleen gevraagd naar de korte termijn. Zodra de feestdagen in zicht komen, worden al ver van te voren verzoekjes in gediend: “Kun je al aangeven of we een witte kerst krijgen?” Of: “Verloopt oud op nieuw droog?”

Onzeker

Inmiddels naderen we het einde van het jaar en kunnen we wel degelijk een weersverwachting geven voor de nacht van 31 december op 1 januari. Ware het niet, dat er toch nog aardig wat haken en ogen aan die verwachting zitten. Daarbij is niet alleen de weersverwachting lastig, maar ook de invloed van vuurwerk.

Externe invloed op het weer!

De roetdeeltjes die met het afsteken van vuurwerk terechtkomen in de atmosfeer, beïnvloeden het weer namelijk op kleine schaal. Het gaat dan vooral over mist. Met weinig wind en een vochtige atmosfeer kan er gemakkelijk mist ontstaan. Stof- of roetdeeltjes zorgen ervoor dat waterdruppeltjes zich gemakkelijk kunnen hechten, hoe meer ‘kerntjes’ er rondzweven, hoe dichter de mist kan worden.

Extreme jaarwisselingen

Velen herinneren zich misschien wel de extreem slechte zichten tijdens de jaarwisseling van 1992-1993. Regionaal was er toen sprake van zicht van slechts enkele meters, autorijden was niet eens meer mogelijk. Diegene die toch in de auto stapten, reden met de autodeur open. Zo kon de bijrijder de witte autostrepen op de weg kon volgen en aangeven of er nog in een rechte lijn gereden werd.

Niet alleen het vuurwerk veroorzaakte dit alles. De omstandigheden in de atmosfeer waren er al zo naar, dat er gemakkelijk mist kon ontstaan. Toch was het vuurwerk wel de doorslaggevende factor waarop het net na twaalven totaal dichtsloeg.

In de jaren daarop hadden we telkens te maken met bijzondere situaties. Zo was in 1993-1994 sprake van zware regenval met in het zuidoosten overstromingen. Daaropvolgens vielen in de avond van 31 december 1994 flinke sneeuwbuien. En het jaar erop was het spekglad!

Afgelopen jaren is de jaarwisseling niet zozeer opvallend verlopen. Wel hadden we in 2007/2008 opnieuw te maken met zeer dichte mist. Een collega vertelde net dat hij toen bijna tegen een geparkeerde auto opliep, je kon geen hand voor ogen zien. Ook daarna is nog wel eens een jaarwisseling mistig verlopen. Afgelopen jaar niet, toen verliep oudjaarsavond op zijn Nederlands: regenachtig.

Wat is de onzekere factor?

Ook al vinden de feesten overmorgenavond al plaats, de verwachting is nog niet zo zeker. De ingrediënten voor mist zijn namelijk aanwezig (weinig wind, vochtige lucht en opklaringen). De weerkaarten laten zien dat in de nacht naar donderdag een hogedrukgebied zich bevindt met zijn kern boven Oost-Frankrijk. Daaromheen staat maar weinig wind. In het zuidoosten van Nederland is de invloed van de hoge druk het grootst, en daar is dan het rustigst. Ook is dat de voorkeursregio voor opklaringen.

De modelberekeningen geven nu al aan dat het op grote schaal nevelig wordt. Tel daar de lading vuurwerk die wordt afgestoken bij op, en het ziet er naar uit dat het (vooral in het zuidoosten) een mistige nacht kan worden. De mist is echter niet de enige onzekerheid.

Zoals zo vaak in het weer, zijn verschillende factoren met elkaar gerelateerd. In brede opklaringen koelt het snel af. De temperatuur zou om middernacht dan rond het vriespunt liggen, met in Limburg al lichte vorst. In de uren daarna zou het in grote delen van Zuid-, Oost- en Midden-Nederland licht gaan vriezen. Echter, als het zo mistig wordt, koelt het niet meer verder af en kan de jaarwisseling zonder vorst verlopen (met uitzondering van Limburg wellicht).

Meest waarschijnlijke verwachting

Gelukkig zijn er ook wat meer zekere factoren. Het hogedrukgebied brengt ons in ieder geval een droge jaarwisseling. Taferelen van vorig jaar, waarop veel mensen met een parapluutje buiten stonden, worden dan ook niet verwacht. De meest waarschijnlijke verwachting is dan ook de volgende:

Op oudjaarsavond waait het zwak in het zuidoosten, matig in het midden van het land en vrij krachtig aan de noordkust, uit zuid tot zuidwestelijke richting. Vooral in het binnenland zijn er brede opklaringen, waardoor de temperatuur vrij snel daalt. Tegen middernacht is het rond het vriespunt in Limburg tot zo’n 5 à 6 graden op de Waddeneilanden. Tegen die tijd is het al overal nevelig geworden.

Zodra iedereen los gaat met het vuurwerk, slaat het al snel dicht in het zuidoosten van het land. In het midden en verder naar het noorden staat net wat meer wind, waardoor daar minder snel mist ontstaat. Sterk nevelig is het echter overal en de opklaringen slibben al snel dicht. Aan de temperatuur verandert weinig, die loopt hoogstens nog wat op.

Hopelijk brengen de weerkaarten van morgen meer uitsluitsel over de windsterkte en de opklaringen. Waarschijnlijk is voor veel mensen echter het belangrijkst dat de jaarwisseling droog gaat verlopen!

(Bron: weer.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top