EEM Groepenkasten

Weersverwachting: Zachte Kerst met veel wind

weersverwachting eerste kerstdag 25-12-2016Het is vandaag geen witte, maar grijze Kerst. Het is overwegend bewolkt en lokaal valt (mot)regen. Met vanmiddag 12 graden is het zeer zacht, maar door een stevige (zuid)westenwind is het niet aangenaam. Morgen is er meer ruimte voor de zon. Tweede Kerstdag begint zacht, maar gedurende de dag wordt het wat kouder.

Eerste Kerstdag

Vanochtend is het bewolkt. De temperatuur ligt rond 9 graden en er staat een matige tot vrij krachtige (zuid)westenwind. Aan zee is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7. Het is overwegend droog, maar lokaal kan soms wat motregen vallen.

Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen bewolkt. Als ergens de zon even te zien is dan is dat waarschijnlijk in de kustgebieden. Vooral in het noorden en oosten van het land kan plaatselijk nog wat motregen vallen.

Het blijft stevig waaien vanuit het (zuid)westen. Aan de kust is de wind krachtig, soms nog hard (7 Bft.). Met een middagtemperatuur van 11-12 graden is het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Een record zit er niet in: vorig jaar was het op Eerste Kerstdag maar liefst 14 graden.

Vanavond en vannacht koelt het nauwelijks af. Kouder dan 10 graden wordt het op de meeste plaatsen niet. Vanavond is het bewolkt met lokaal nog een beetje motregen. Vannacht trekt vanuit het noordwesten een gebied met regen over het land. De wind draait van zuidwest naar west en is in de kustgebieden hard, mogelijk soms even stormachtig (8 Bft.). Ook is er, vooral tijdens de passage van het gebied met regen, kans op fikse windstoten.

Tweede Kerstdag

Morgenochtend start met naar het zuidoosten wegtrekkende regen. Vanuit het noordwesten wordt het droog en ook breekt de zon door. In de vroege ochtend ligt de temperatuur nog rond 11 graden, maar doordat er wat koudere lucht over het land stroomt daalt de temperatuur gedurende de dag. Eind van de middag is het een graad of 7. In de tweede helft van de middag en morgenavond trekken over de noordelijke delen van het land enkele buien.

De wind waait uit het westen en is matig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden. In de loop van de dag trekt de wind vooral in Noord-Nederland nog wat aan. Langs de noordelijke helft van de westkust en in het Waddengebied wordt de wind stormachtig en is kans op zware windstoten tot circa 90 km/u. Ook morgenavond waait het nog hard. In de nacht naar dinsdag neemt de wind geleidelijk wat af.

Volgende week

Dinsdag is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen blijft het droog. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige, (noord)westenwind en het wordt circa 9 graden.

Ook woensdag blijft het droog en is er ruimte voor de zon. Met maximaal een graad of 6 is het beduidend kouder dan tijdens de kerstdagen.

De rest van het jaar blijft het rustig en overwegend droog weer. Met maxima rond een graad of 4 en in de nachten een graadje vorst ligt de temperatuur iets onder de normale waarden voor eind december.

Vanaf 1 januari wordt het waarschijnlijk wisselvallig. De temperatuur loopt daarbij weer een beetje op.

(Bron: weeronline.nl / Afbeelding: weer.nl)Back To Top