EEM Groepenkasten

Wees alert op buitenlandse telefoonnummers: Wangiri Fraude

wangiri fraude buitenlands telefoonnummerWees alert voor fraude met buitenlandse nummers! Deze vorm van fraude heet ook wel Wangiri fraude. Hierbij wordt je gebeld door een nummer uit het buitenland. Bel je dit nummer terug, dan lijkt het alsof er geen verbinding tot stand komt, omdat de andere kant van de lijn compleet stil is. Soms hoor je ook dat de telefoon langere tijd overgaat, maar dat er niet wordt opgenomen. In werkelijkheid is er dan al wel een gesprek opgezet, vaak tegen hoge tarieven.

Neem niet op en bel niet terug!

Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Neem niet op en bel zeker NIET terug!

Hoe werkt dit?

Dit soort fraude wordt wangiri fraude genoemd. Hierbij bellen internationale groepen vanuit het buitenland criminelen naar je mobiele telefoon. Omdat je niet weet wie je gebeld heeft wordt je nieuwsgierig en bel je terug. Soms hoor je een bandje, soms hoor je alleen een kiestoon. Pas na (vele) seconden besef je dat er niet wordt opgenomen, maar dan is het al te laat en lopen de kosten al op. In sommige gevallen bootsen de criminelen ook piepjes na, waardoor je denkt dat je al hebt opgehangen. Niets is echter minder waar, je hangt nog langere tijd aan de lijn met een ver, maar vooral duur, buitenland.

Meer meldingen

Met name dit jaar is het aantal meldingen van wangiri fraudeurs enorm gestegen. Elke dag worden vele mensen gebeld door zo’n onbekend buitenlands nummer. Sommige mensen worden wel 10 keer per dag lastig gevallen. Het zijn geen uitzonderingen dat mensen in een paar minuten tijd € 368,00 kwijt zijn!

Fraudeurs kunnen gemakkelijk met software naar honderdduizenden nummers tegelijk bellen. De nummers die ze bellen halen ze veelal van internetsites en dat kost ze niets. Bel je die frauders terug, dan betaal je de torenhoge kosten van een servicenummer. De kosten van zo’n servicenummer kunnen zelf worden bepaald, dus dat kan behoorlijk oplopen.

Providers doen hun best om dit soort fraude te voorkomen, maar dat is vrij lastig omdat deze fraudeurs steeds weer nieuwe nummers gebruiken. Alle nummers kunnen nou eenmaal niet worden geblokkeerd. Word je gebeld door zo’n buitenlands nummer, bel dan je provider en geeft het desbetreffende nummer door. De provider kan dit nummer dan blokkeren. Wat je ook doet, neem in geen geval op en bel zeker niet terug!

Zelf onbekende nummers blokkeren

Eventueel kun je ook zelf onbekende nummers blokkeren op je mobiele telefoon. Hieronder

Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon. Hieronder links voor de verschillende telefoons om deze nummers zelf te blokkeren:
Android
Apple
WindowsBack To Top