EEM Groepenkasten

Weiteveen krijgt nieuwe schaapskooi

schaapskooi weiteveen bargerveen ontwerpWeiteveen – Weiteveen krijgt een nieuwe schaapskooi dat onderdak  moet gaan bieden aan de grootste schaapskudde van Noord-Nederland. Daarmee is de Schaapskooi een prachtige aanvulling op de recreatieve voorzieningen in Weiteveen. De nieuwe kooi is gepland ter hoogte van de huidige begraafplaats. Om dit te kunnen realiseren worden de gronden van de Laars van Griendtsveen verkocht aan Staatsbosbeheer.

Met de bouw van de nieuwe schaapskooi verdwijnt de oude, bestaande en vervallen schaapskooi. Deze werd gebouwd in de jaren ’80 van de vorige eeuw een de Verlengde Noordersloot, maar is inmiddels te klein geworden en voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd.

Schaapskooi van belang voor het Bargerveen

De nieuwe schaapskooi is van belang voor het beheer van het Bargerveen:

  • ter voorkoming van dichtgroei in het gebied
  • komt in plaats van machinaal maaien
  • de bodem ‘verarmt’, voedingsstoffen worden weggegeten
  • schapen nemen de mest mee het gebied uit, naar de potstal

Als de nieuwe schaapskooi straks klaar is biedt het onderdak aan 1000 schapen en 110 koeien. Naast de schaapskooi wordt een beheerderswoning en een horecavoorziening gebouwd.

Schetsontwerp

Er is ook al een eerste schetsontwerp voor de uitvoering van de Schaapskooi. Het erf bestaat uit een bedrijfszone met daarop een schaapskooi, rundveestal, kapschuur en mestopslag. Daaraan grenzen twee bedrijfswoningen. De erfzone voor het publiek bevat een gebouw met informatie/horeca-ruimten en een multifunctionele activiteiten weide. In dit nader te onderzoeken model wordt het erf als een Drentse plaggenhut opgenomen in het landschap.

Bewoners en omwoners zijn zoveel mogelijk bij de ideevorming betrokken.

(Bron: Dorpskrant Klazienaveen / bargerveen-schoonebeek.nl)Back To Top