EEM Groepenkasten

Wil je ook een dieet dat echt werkt en gemakkelijk vol te houden is? Kies dan voor het Paleo dieet (oerdieet)!

Afvallen afslanken dieet

Het Paleo dieet, ook wel oerdieet genoemd, is één van de meest populaire diëten van dit moment. Het Paleo dieet is veel meer dan zomaar een dieet, het is eigenlijk een soort leefstijl. Je gaat als het ware “terug naar de oertijd”, je gaat weer eten zoals onze verre voorouders dat vroeger, in de tijd dat ze nog jaagden en voedsel verzamelden, ook hebben gedaan. Het Paleo dieet of oerdieet wordt daarom ook wel het jagers-verzamelaars dieet genoemd. Doordat het Paleo dieet relatief simpel en gemakkelijk vol houden is en je niet alleen afvalt, maar je je ook nog eens energieker en fitter voelt en minder vaak ziek bent, zweren heel veel mensen hierbij.

Waarom het Paleo dieet?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat onze huidige eetgewoontes een grote invloed hebben op onze gezondheid. Diverse medici hebben aangetoond dat er een direct verband is tussen ons heden ten daagse, industrieel bewerkte eten en verschillende ziektes zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekte en obesitas. Hierbij zijn de transvetten en zwaar geraffineerde voedingsproducten zoals suikers en graanproducten in al die gevallen de boosdoeners. Al deze (industrieel) bewerkte voedingsproducten zijn bij het Paleo dieet dan ook uit den boze. Dit zal erin resulteren dat je je vitaler en energieken zult voelen, dat je slanker en bovenal gezonder zal worden. En dat is toch wat jij ook wilt?

Het Paleo dieet werkt echt!
Het Paleo dieet werkt wél, in tegenstelling tot veel andere diëten. En waarom? Nou, simpel. Omdat het Paleo dieet geen crashdieet is. En omdat het ook geen eentonig dieet is waarbij je bijvoorbeeld alleen sapjes of soep mag eten. En omdat je bij het Paleo dieet nooit honger hebt. Daardoor is het veel gemakkelijk vol te houden.
Het Paleo dieet is dan ook veel maar dan zomaar een dieet. Het is eigenlijk een complete levensstijl, een manier om gezonder te leven. Als gevolg daarvan zul je je niet alleen gezonder, maar ook energieker en fitter voelen en bovendien slanker worden.

De regels van het Paleo dieet
De regels van het Paleo dieet zijn eigenlijk heel simpel. Er zijn geen moeilijke dingen zoals bij andere diëten vaak het geval is zoals punten tellen of op je calorieën letten. Niks van dat alles. Er zijn maar een paar simpele regeltjes voor je eetgewoontes. Bewerkte voedingsproducten zijn namelijk uit den boze. Andere voedingsproducten worden juist weer erg aangeraden, zoals:

Groente en fruit
Zoals bekend zijn groente en fruit rijk aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten en andere voedingsstoffen die we nodig hebben en die gezond zijn. Deze voedingsstoffen gaan niet alleen overgewicht tegen, maar verlagen daarnaast ook nog eens de kans op ziektes als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en dergelijke.

Magere eiwitten
Het grote voordeel van eiwitten is dat ze een zeer sterk verzadigend effect teweeg brengen. Als gevolg daarvan zul je minder honger krijgen. Bovendien zijn ze essentieel voor de groei en vorming van cellen en spierweefsel in je lichaam. Magere eiwitten zitten onder andere in gevogelte (zoals kip), vis en in vlees van grasgevoerde runderen.

Gezonde vetten
Gezonde vetten eten is belangrijk. De meeste West Europeanen eten veel te weinig gezonde vetten. Gezonde vetten zijn onverzadigde vetten zoals Omega 3. Deze zorgen onder andere voor vermindering van overgewicht en verkleinen de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziektes. Het is dus belangrijk om voldoende voedsel dat rijk is aan onverzadigde vetten te eten. Dit zijn onder andere noten, zaden, olijfolie, vette vis, avocado en vlees van grasgevoerde runderen.

Wat mag je niet eten bij het Paleo dieet?
“Mag niet” is eigenlijk teveel gezegd. Sommige producten worden ten zeerste afgeraden, maar zijn niet “verboden”. Het wordt afgeraden om bijvoorbeeld brood, pasta, koek, snoep, suiker, zuivel en peulvruchten te eten. Waarom? Omdat al deze producten industrieel bewerkt zijn en naast gezonde voedingsstoffen ook vaak vele (ongezonde) toevoegingen bevatten.

Voordelen van het Paleo dieet
Het Paleo dieet heeft vele voordelen, maar kort samengevat komen ze op het volgende neer.

 • Minder slechte voeding eten
  Bewerkte voedingsproducten worden ten zeerste afgeraden omdat deze suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten. Ook bepaalde producten die altijd als gezond werden omschreven vallen in deze categorie omdat je er gemakkelijk overgewicht door kunt krijgen. Dat zijn bijvoorbeeld aardappelen, brood en pasta. Dikmakers worden in het Paleo dieet volledig uitgebannen.
 • Meer goede voeding eten
  Je eet meer gezonde voeding, zoals noten, zaden, groenten, fruit, vis, kip en dergelijke. Hierdoor krijg je meer gezonde voedingsstoffen zoals gezonde vetten, vitamines, mineralen, eiwitten en voedingsvezels binnen. Eiwitten en gezonde vetten zorgen er bovendien voor dat je honger gevoel verdwijnt, waardoor je nog sneller af zult vallen.

Naast afvallen heeft het Paleo dieet nog vele gezondheidsvoordelen. Je wordt gezonder, wordt minder snel ziek, je gaat je energieker en fitter voelen, je hebt minder last van allerlei allergieën en bovendien gaan je huid en je haar er meer van glimmen. Een andere gunstige “bijwerking” is dat je er veel beter van kunt slapen. Het Paleo dieet is dus niet alleen om af te vallen, maar is goed voor je algehele welzijn.

Nadelen van het Paleo dieet
Echte nadelen heeft het Paleo dieet eigenlijk niet. Als je toch een nadeel wilt noemen, dan is dat misschien dat bepaalde voedingsmiddelen geheel uit den boze zijn. Veel gerechten uit de nationale en internationale keuken zijn echter vaak gebaseerd op deze afgeraden voedingsmiddelen. Dat is natuurlijk niet altijd even leuk, vooral als je eens lekker uit eten wilt, maar het Paleo dieet is inmiddels dusdanig populair dat er al heel veel gerechten “op de markt” zijn op basis van de gezonde, vervangende voedingsmiddelen zoals het Paleo dieet dat graag ziet.

Ook vegetariërs zullen een nadeel ondervinden, omdat vlees en vis binnen het Paleo dieet ofwel oerdieet een belangrijk onderdeel vormen. Dat is dus lastig voor vegetariërs, maar ook voor hen is het niet onmogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek
In 2007, tijdens het eerste grote wetenschappelijk onderzoek naar het Paleo dieet, werden 29 mensen met glucose intolerantie onderzocht. Dit onderzoek toonde aan, dat toen deze mensen het Paleo dieet gingen volgen hun glucose intolerantie drastisch verbeterde. Uit dat zelfde onderzoek kwam naar voren dat het Paleo dieet meer verzadiging per calorie bleek te hebben dan andere populaire diëten. Dit betekent, dat je minder calorieën binnen krijgt en dat je toch verzadigd zult zijn.

Tijdens een ander onderzoek, waarbij 20 gezonde mensen zijn onderzocht, bleek dat deze mensen in slechts 3 weken tijd gemiddeld maar liefst 2,3 kg afvielen en dat hun middelomtrek gemiddeld 1,5 cm kleiner was geworden. Daarbij daalde ook hun systolische bloeddruk met gemiddeld 3 mm Hg en was het plasminogen activator inhibitor-1 in het bloed met maar liefst 72% gereduceerd. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten drastisch verminderd. Deze resultaten zijn gepubliceerd in The European Journal of Clinical Nutrition.

Is het Paleo dieet aan te raden?
Ja. Het Paleo dieet is zeker aan te raden. Vooral als je gezond wilt eten, gezond wilt leven en natuurlijk als je blijvend wilt afvallen. De werking van het oerdieet is middels diverse wetenschappelijk onderzoeken al aangetoond en ook op diverse fora en social media hebben al vele mensen hun positieve ervaringen geuit. Dus ja, het is zeker aan te raden.

Ben je het niet helemaal eens met alles wat het Paleo dieet je adviseert? Ook dan is het zeker nog een aanrader. Sommige mensen zijn het bijvoorbeeld niet eens met de regel dat zuivel wordt afgeraden. Als jij je wel aan de rest van de regels houdt en dan toch zuivel eet, zei het met mate, dan is dat ook geen enkel probleem. Het is volledig je eigen keuze in hoeverre en hoe strikt je de regels van het Paleo dieet opvolgt. Er zijn bijvoorbeeld ook genoeg mensen die het Paleo dieet voor bijvoorbeeld 5 dagen per week volgen en zich daardoor uitstekend voelen. Prima toch?

Waarom is het Paleo dieet zo populair?
Het Paleo dieet is zo populair omdat het eenvoudig is, gemakkelijk vol te houden is en vooral, omdat het werkt! Het is veel eenvoudiger dan vele andere diëten, omdat je geen punten hoeft te tellen en omdat je niet op je calorieën hoeft te letten. De regels zijn simpel en duidelijk en alles binnen het dieet is logisch. Ook als je minder wilskracht hebt is het Paleo dieet nog gemakkelijk vol te houden. Waarom? Omdat je gewoon net zoveel mag eten als je wilt, zodat je nooit een honger gevoel zult hebben. Noem nog eens een dieet waarbij dat mag!

Om je op weg te helpen
Om je op de goede weg te helpen staan hieronder een aantal links naar recepten boeken voor de meest heerlijke gerechten, toetjes, smoothies en dergelijke. Wil jij ook gezond leven en slanker worden? Dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen. De keuze is aan jou!

 1. 101 receptenboek Paleo dieet oerdieet 101 Paleo Recepten Kookpakket
  Het 101 Paleo Recepten kookpakket is een serie van kookboeken die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen die het paleodieet volgen. Ze bevatten ingrediënten die de vetverbranding maximaal stimuleren.De focus met deze recepten ligt niet op uithongeren. We gebruiken heerlijke ingrediënten die het tegenovergestelde doen – ze geven je een verzadigd gevoel, verhogen de stofwisseling en moedigen het verbranden van meer calorieën aan. Dat is waarom deze recepten en Paleo in het algemeen zo krachtig is.101 Paleo Recepten komt inclusief het bonusmateriaal zoals het Paleo dressings & sauzen ebook, het Paleo smoothie ebook, Paleo Snacks ebook en diverse boodschappenlijstjes en maaltijdplanners.

  Prijs: € 37,00.

 2. Paleo RevolutieDe Paleo Revolutie Goud
  “De Paleo Revolutie” is een “dieetboek” gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en studie naar onze evolutie.Het is controversieel en gaat recht in tegen alles wat je “denkt te weten” over voeding en is, simpel gezegd de beste handleiding om weer controle te krijgen over je lichaam.

  Inclusief Paleo Chef met 65 Recepten en 3 bonusvideo’s

  Prijs: € 47,00.

 3. Paleo dieet toetjes oerdieetPaleo Toetjes Snack Recepten
  Met de aanschaf van dit boek “Paleo Toetjes & Snack Recepten” heb je de oplossing in handen om te genieten van Chocolade Brownies, Fudge, Chocolate Chip Cookies, verschillende soorten mousse etc. zonder je hierover schuldig te voelen.Alle toetjes zijn gemaakt van zogenaamde “Paleo Proof” ingrediënten die geen aanslag zijn op je gezondheid. Geniet!

  Prijs: € 19,00.Back To Top