EEM Groepenkasten

Winters weekeinde in het Noorden

sneeuwschuiver sneeuw winterRegio – Het Noorden wacht een gure zaterdag met regen, hagel en natte sneeuw, gevolgd door een winterse zondag met, zoals het er nu naar uitziet, een pak sneeuw dat een tijdje blijft liggen. Zo’n winters landschap is natuurlijk altijd prachtig om te zien, maar in het verkeer kan het voor grote problemen zorgen.

Weersverwachting

Vandaag vallen er winterse buiten, in het zuidwesten blijft het voornamelijk droog. De temperatuur blijft steken op zo’n 3 tot 5 graden. Het blijft flink waaien. In de nacht van zaterdag op zondag wordt het om en nabij de 0 graden. Zondag krijgen we langere tijd sneeuw, later op de dag regen.

Ook plotselinge hagelbuien kunnen zorgen voor gladde wegen. Hagel blijft over het algemeen slechts kort liggen, maar is net zo glad als sneeuw.

Rijkswaterstaat strooikaart

Moet je de weg op, pas dan goed op. Het kan plaatselijk verraderlijk glad zijn. Wil je weten waar er gestrooid wordt? Rijkswaterstaat houdt op haar website een actuele strooikaart bij. Klik hier om de kaart te bekijken.

Winterbanden

Bij temperaturen beneden de 7 graden Celsius worden het aangeraden winterbanden onder je auto te plaatsen. Die zorgen bij lagere temperaturen voor meer grip. Heb je nog geen winterbanden onder je auto? Dan is het nu de hoogste tijd!

In plaats van zomerbanden en winterbanden kun je ook kiezen voor vierseizoenenbanden, maar die presteren ’s zomers minder goed dan zomerbanden en ’s winters minder goed dan winterbanden.

Op een gladde weg wordt met een betere grip je remweg gehalveerd. Op een besneeuwde weg is bij een snelheid van 50 km/h je remweg met zomerbanden ongeveer 65 meter, terwijl dat met winterbanden slechts 30 meter is. Kijk voor de volledige testuitslagen op de website van de ANWB.

Rijden bij winters weer

  • Pas je snelheid aan
  • Houd afstand
  • Kijk ver vooruit om beter te kunnen anticiperen
  • Trek rustig op
  • Rem hard zodat de ABS het werk doet of rem niet (vooral in bochten) en laat het gas los
  • Zorg voor de juiste bandenspanning (te zachte banden geven niet méér, maar juist minder stabiliteit)

Hoe gebruik je startkabels?

Bij strenge(re) vorst is de kans groter dat je auto niet of slechter start. Dit weekend zal het nog niet streng vriezen. Mocht je auto toch moeite hebben met een koude start, dan kun je startkabels gebruiken. Pas daar echter wel mee op. Bij het loskoppelen van de startkabels kunnen die namelijk zorgen voor een piekspanning in je auto. Hierdoor kan de gevoelige elektronica in moderne auto’s beschadigd raken. Schakel daarom voordat je de startkabels los haalt eerst alle stroomverbruikers in je auto uit, zoals je airco, verwarming, ruitenwissers, radio en dergelijke. Ontkoppel vervolgens eerst de zwarte kabel en dan de rode kabel. Het beste is om dan je auto minimaal een half uurtje door te laten draaien, uiteraard met de stroomverbruikers in je auto uit.

Ruitenkrabber en ontdooier

Zorg dat je je ruitenkrabber, ruitenontdooier en slotontdooier bij de hand hebt. Zorg ook voor een paar handschoenen voor tijdens het ruitenkrabben. Gooi nooit warm water over je autoramen om de sneeuw of ijs te verwijderen. Dat kan er voor zorgen dat je ramen barsten door de enorme plotselinge temperatuursverschillen.

(Bron: dvhn.nl)

 

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top