EEM Groepenkasten

Winterse neerslag vanuit het westen

koud kou sneeuw muts sjaal winter - pixabay

Een neerslaggebied trekt vandaag over het land en daarbij valt vanmiddag in het binnenland enige tijd sneeuw. Later gaat de sneeuw over in regen en is tijdelijk kans op ijzel. De temperatuur loopt op van -6 tot 0 graden in de vroege ochtend naar +2 tot +7 in de avond. Morgen is het grijs en zacht met kans op regen. Het wordt 6-9 graden. Zondag is het nat. Dat meldt Weeronline.nl.

Vanochtend vroeg komt in Zeeland en het westen van Brabant lokaal dichte mist voor. De mist verdwijnt geleidelijk. In de rest van het land is het bewolkt en nevelig. In de vroege ochtend is het koud met temperaturen van 0 graden in het zuidwesten tot -6 in het noordoosten. Geleidelijk loopt de temperatuur op en aan het eind van de ochtend is het +1 graad in Zeeland tot -4 graden in het noordoosten.

In de eerste helft van de ochtend is het overwegend droog. In de tweede helft van de ochtend nadert een neerslaggebied ons land. In het uiterste westen valt vanaf ongeveer 11:00 uur natte sneeuw.

Vanmiddag is het bewolkt en breidt het neerslaggebied zich langzaam oostwaarts over ons land uit. Daarbij valt in het binnenland enige tijd sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In het midden en noorden valt ongeveer 1 cm. In het oosten en noordoosten kan een sneeuwdekje van circa 2 cm ontstaan. Daardoor kan het glad worden.

In het westen en zuidwesten gaat de neerslag al aan het begin van de middag over in regen en is geen sprake van gladheid. In het noorden, midden en zuiden verandert de sneeuw in de loop van de middag in regen. Omdat de wegen nog koud zijn kan de regen lokaal aan het wegdek vastvriezen. Daardoor is kans op verraderlijke gladheid door IJZEL. In het oosten en noordoosten is tot het eind van de middag sprake van sneeuw.

Halverwege de middag is het +2 graden in het westen, 0 tot +1 in een strook over het midden van het land en 0 tot -2 in het oosten en noordoosten. Gedurende de middag loopt de temperatuur tergend langzaam op. Er staat een overwegend matige zuiden- tot zuidwestenwind. In de kustgebieden waait het vrij krachtig. Vanwege de wind is het voor het gevoel ijzig koud. De gevoelstemperatuur varieert van -2 graden in het zuidwesten tot -8 in het noordoosten.

Vanavond gaat de neerslag ook in het oosten en noordoosten over in regen. Daardoor kan het spekglad worden door ijzel. In de rest van het land zijn er perioden met lichte regen of motregen. Aan het eind van de avond trekt de meeste regen naar het oosten weg.

De temperatuur loopt langzaam op en aan het eind van de avond is het 2 graden in het oosten, 4 in het midden en 7 in het westen. Door het oplopen van de temperaturen verdwijnt de gladheid geleidelijk.

Komende nacht is het bewolkt en zacht. Hier en daar valt motregen. In de loop van de nacht trekt een gebied met intensievere regen over het noorden en oosten. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk bij af en toe wat lichte regen of motregen. Het is een stuk zachter dan afgelopen tijd. Aan het eind van de nacht is het 4 graden in het noordoosten tot 8 in het westen en zuidwesten.

Morgenochtend zijn in het noorden en oosten perioden met lichte regen. Elders valt af en toe motregen, maar zijn er ook langere droge perioden. Het is daarbij grijs.

Morgenmiddag blijft het bewolkt met in het noorden en oosten kans op wat lichte regen. In de rest van het land valt zo nu en dan motregen. Met maxima van 6 graden in het noordoosten tot 9 in het zuidwesten is het zacht. Bovendien is het daarmee lokaal bijna 10 graden zachter dan voor het weekend. Normaal is het eind januari 5 à 6 graden. De westenwind is matig in het binnenland tot vrij krachtig aan de kust. In de loop van de middag draait de wind naar het zuidwesten en neemt de wind in kracht toe. Morgenavond is het onstuimig met een vrij krachtige zuidwestenwind in het binnenland en waait het krachtig tot hard langs de westkust.

Aan het eind van de avond en in de nacht naar zondag trekt een regengebied vanuit het westen over het land. Daarbij regent het van tijd tot tijd stevig door. Het koelt af naar 5-6 graden.

Zondag is het bewolkt en nat. Talrijke buien trekken over het land, maar regionaal kan het een tijd lang droog zijn. De maxima komen uit op een graad of 7. Overdag is de wind overwegend zwak uit veranderlijke richtingen.

In de nacht naar maandag blijft het buiig. Geleidelijk neemt bij buien de kans op natte sneeuw en hagel toe. De minima komen uit op 0 tot +4 graden. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Maandag is het onstuimig en trekken buien over het land. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw. Er is vrij veel bewolking, maar tussen de buien door kan de zon kort schijnen. Het kwik stijgt naar 4-6 graden en daarmee is het beduidend kouder dan in het weekend. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 2. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, waardoor de gevoelstemperatuur beneden het vriespunt ligt.

De dagen daarna is het vrij koud winterweer met maxima van 2-4 graden. ’s Nachts vriest het licht. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden en zonnige momenten. Dagelijks is kans op winterse buien. Wanneer de buien ’s nachts overtrekken kan het even wit worden. Aan het eind van de week wordt het waarschijnlijk een paar graden zachter. Het blijft wisselvallig, maar doordat het zachter wordt neemt de kans op winterse neerslag af.

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Nog geen reacties

Back To Top