EEM Groepenkasten

Winterweer ligt op de loer: pas op voor ijzel

ijzel ijs drenthe noordoosten klazienaveenNederland is dan maar een klein, toch zijn er vandaag grote verschillen binnen het land. In Zeeland kan vanmiddag de temperatuur oplopen naar een graad of 10, terwijl het in het oosten van Groningen niet warmer wordt dan 4 graden. Er valt geregeld regen en in het noordoosten is vanavond kans op (natte) sneeuw of ijzel.

Vandaag

Vandaag blijft het wolkendek bijna overal gesloten en mag je van geluk spreken als je toch even de zon ziet. Een gebied met regen trekt gedurende de dag langzaam naar het noordoosten. Vanmiddag is het in het zuiden en zuidwesten vervolgens zo goed als droog en krijgen de noordoostelijke provincies pas met regen te maken.

De zuidoostenwind is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en op het IJsselmeer. Dankzij aanvoer van koudere lucht uit Duitsland komt de temperatuur in het noordoosten vandaag niet boven een graad of 4. Terwijl het in het zuidwesten vrij zacht is met middagtemperaturen rond 10 graden.

Vanavond keldert de temperatuur in het noordoosten tot onder het vriespunt. Aangezien het neerslaggebied dan het uiterste noordoosten bereikt kan het gaan sneeuwen en heel misschien ook ijzelen. Aangezien de bodem nog vrij warm is heeft de sneeuw moeite te blijven liggen, maar kan het zeker wel glad worden.

Verder naar het zuidwesten blijft de temperatuur boven nul. Begin van de avond is het nog grotendeels droog, maar later in de avond gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen. In het oosten van Groningen ligt vannacht de temperatuur enkele graden onder het vriespunt en aan de Zeeuwse kust wordt het niet kouder dan een graad of 8.

Morgen

Ook morgen zijn de temperatuurverschillen groot en staat er een stevige wind uit zuidoostelijke richting. In Groningen ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt en op sommige plaatsen vriest het de hele dag. In de zuidwestelijke helft van het land komt de middagtemperatuur tussen 7 en 9 graden uit. Er valt geregeld neerslag wat in het grootste deel van het land regen betekent, maar in het noordoosten is kans op sneeuw of ijzel.

Maandag wordt de derde bewolkte dag op rij en blijft het niet droog. In het noordoosten is het nog steeds licht winters weer met kans op (natte) sneeuw. In de rest van het land is het regenachtig bij temperaturen tussen 5 en 9 graden.

De dagen daarna wint zachte lucht terrein en verdwijnen de winterkansen in het noordoosten. Daarbij is het weerbeeld wisselvallig met regelmatig veel wind.

(Bron: weeronline.nl)Back To Top