EEM Groepenkasten

Witte Koningsdag 2016

Witte Koningsdag 2016Klazienaveen – Niks lekker biertje in het zonnetje, niks vrolijk fluitende kinderen op de vrijmarkt. Wat de weergoden met Kerst niet is gelukt, is ze met Koningsdag wel gelukt: we hebben een Witte Koningsdag 2016. De temperaturen zijn vandaag zelfs een stuk kouder dan met Kerst.

Witte Koningsdag 2016

Koningsdag kouder dan Kerst

Hagelbuien, natte sneeuw, een gure noordenwind en middagtemperaturen van rond de 8 graden. Zo’n weertype maken we eind april niet vaak mee in Nederland. Koningsdag wordt zelfs kouder dan de afgelopen kerstdagen. Toen was het op veel plaatsen 14 graden.

De oorzaak van dit koude en gure weer is de aanvoer van zeer koude poollucht rechtstreeks vanuit Spitsbergen. Dat zorgt voor buiig weer met hagel, natte sneeuw en soms ook onweer. Koningsnacht en Koningsdag zullen koud verlopen met verspreid over het land buien. De bewolking overheerst maar toch kan tussen de buien door de zon soms even tevoorschijn komen.

Witte Koningsdag 2016

Koningsdag wordt een van de koudste late aprildagen in jaren

De koudste 27 april in de reeks sinds 1967 was in 1985 met een maximumtemperatuur van 7,4 graden. In april is overigens wel vaker sneeuw gevallen maar meestal was dat eerder in de maand. De laatste datum in het seizoen met op uitgebreide schaal sneeuw van betekenis (10 tot 20 cm) was 12 april 1978. Lokale sneeuwbuien zijn ook wel eens in mei voorgekomen, zoals op 2 mei 1979 en 17 mei 1935. (Bron: KNMI.nl)

Witte Koningsdag 2016

Weeronline: Koude Koningsdag met buien

Helaas moeten we het vandaag met vrij veel bewolking doen en een aantal buien. Daarbij is kans op onweer en hagel. Gelukkig wordt het vanmiddag in het westen en noordwesten wat droger en breekt de zon iets vaker door. De komende dagen blijft het wisselvallig, maar de temperatuur gaat een paar graden omhoog.

Vanochtend komen met uitzondering van het midden en oosten van het land al flink wat buien voor. Daarbij is vooral in het zuidwesten van het land kans op hagel en onweer. In het noordoosten kan vanochtend ook natte sneeuw vallen, die mogelijk even blijft liggen. Lokaal is het glad door hagel of sneeuwresten op de weg. Soms breekt even de zon door. Het is 6 graden aan de westkust tot 4 in het binnenland. In een stevige bui zakt het kwik richting het vriespunt! De westenwind is boven land zwak tot matig. Aan de kust staat een (vrij) krachtige, in het zuidwesten soms harde, noordwestenwind, 5-7 Bft. De gevoelstemperatuur ligt hierdoor slechts enkele graden boven het vriespunt!

Vanmiddag trekken over het hele land buien. Vooral in het zuidoosten van het land is daarbij kans op hagel en onweer. Het wordt tussen de buien door 8 graden aan de kust tot 10 lokaal in het binnenland. In een bui is het slechts 2-5 graden! De gevoelstemperatuur ligt nog een paar graden lager. Een dikke winterjas is dus geen overbodige luxe. De noordwestenwind is meest matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust. In de loop van de middag nemen de buien vanuit het noordwesten in aantal af en breekt de zon iets vaker door.

Vanavond verdwijnen de meeste buien in het binnenland en komen opklaringen voor. Vannacht kan alleen in de kustprovincies nog een buitje overtrekken. Daar koelt het af tot 1-4 graden. Verder in het binnenland ligt de temperatuur rond of iets onder het vriespunt. Aan de grond vriest het op uitgebreide schaal. (Bron: weeronline.nl)

(Foto’s: Martijn Huigen / Lammert Schoonewille)

Witte Koningsdag 2016

Tripadvisor NL 600x300
Algemeen
Map


Back To Top