EEM Groepenkasten

Wolf niet per se een gevaar voor de mens

wolf niet per se gevaar voor mensRegio – De wolf die de laatste dagen in het noorden van Nederland wordt gesignaleerd zorgt nogal voor wat opschudding. De stichting Wolven in Nederland is blij met de terugkeer van de wolf in Nederland na een afwezigheid van 150 jaar, maar voor veel mensen is het toch wel even schrikken als de wolf ineens hun pad kruist.

Verder naar het noorden

De wolf zelf trekt zich van al deze heisa helemaal niks aan en vervolgt gewoon zijn weg richting het noorden van Nederland. Donderdag kwamen de eerste berichten van een wolf in het Duitse Cloppenburg. Vrijdag was de wolf in Meppen gesignaleerd en zaterdag fotografeerde Jan van der Aa uit Klazienaveen de wolf al bij Noord-Sleen. In Duitsland liep de wolf steeds verder naar het westen, maar sinds hij in Nederland is loopt hij steeds verder naar het noorden. Vanuit Noord-Sleen vervolgde hij zijn weg via Schoonoord, Ekehaar, Zuidlaren, Hoogezand (waar hij volgens ooggetuigen bijna een Action binnen liep) en Woudbloem is de wolf verder afgebogen naar het noordoosten. Vanochtend werd de wolf al gezien in Uithuizermeeden en de Eemshaven.

Atypisch gedrag

Volgens kenners vertoont de wolf atypisch gedrag en niet het gedrag van een ‘normale’ wilde wolf. De wolf, waarschijnlijk een jong mannetje, is namelijk absoluut niet mensenschuw. Hierdoor is de kans op een incident aanwezig. De provincie Groningen wil daarom de wolf laten verdoven als het zich te lang in bewoond gebied ophoudt. Dit gaat in overleg met een speciaal wolventeam, Duitse wolvendeskundigen, politie en ambtenaren. De wolf is een beschermd diersoort, die kun je dus niet zomaar verdoven of wegjagen. Daar is een speciale vergunning voor nodig. Als het dier wordt verdoofd zal het ook een zendertje krijgen en zal er DNA worden afgenomen alvorens het weer wordt uitgezet.

Natuurpark

Het gedrag van de wolf lijkt er op te duiden dat het dier gedomesticeerd is en hiervoor in een natuurpark of iets dergelijks heeft gezeten. Het wordt daarom ten strengste afgeraden de wolf te voeren. Als de wolf steeds meer aan mensen gaat wennen, dan gaat hij de mens als soortgenoot beschouwen. Hierdoor zal hij de mens vervolgens uit zijn territorium proberen te verjagen, op dezelfde wijze als de terror-oehoe in Purmerend. De wolf zal zich dan namelijk wel bedreigd voelen.

Eten en een partner

Volgens Leo Linnartz, woordvoerder van belangenorganisatie Wolven in Nederland, is de wolf waarschijnlijk op zoek naar voedsel en een partner, waardoor hij nog wel even aan de wandel zal blijven. Voedsel zal geen probleem zijn, maar voor een wijfje is de wolf toch wel een heel eind uit de richting. Duidelijk is in ieder geval dat deze wolf vreemd gedrag vertoont. Normaal gesproken slaapt een wolf namelijk overdag en is het ’s nachts actief.

Volgens wolvenkenner Jos de Bruin, die een wolvenopvang in Duitsland heeft, is het echter geen goed teken dat de wolf al zeker een schaapskudde heeft aangevallen en waarschijnlijk ergens anders al een schaap heeft gedood. Een wolf eet normaal gesproken voor ongeveer 0,1 procent vee. Bij deze wolf lijkt dat dus op totaal iets anders. Als hij meer ervaren wordt kan hij daardoor ook voor bijvoorbeeld honden een gevaar vormen.

Niet per se een gevaar

Linnartz benadrukt dat de wolf niet per se een gevaar voor de mens is. In Zweden komen namelijk veel wolven voor en daar spelen de kinderen ook gewoon op straat. Dat de wolf door een woonwijk trekt is ook niet bijzonder, dat doen ze in Zweden en Duitsland ook, maar dan ’s nachts. Deze wolf doet het dus overdag en dat is wel bijzonder. Als hij echter langer in woonwijken verblijft, dan wordt het oppassen.Back To Top