EEM Groepenkasten

Word je gebeld door +39…? neem dan NIET op!

anonieme beller telefoon phisingWord jij gebeld door iemand die belt met een telefoonnummer die begint met +39….? Neem dan niet op!

Vorig jaar heeft de politie nog een landelijke waarschuwing doen uitgaan om niet ‘blind’ de telefoon op te nemen, maar eerst op het display te kijken door welk nummer je wordt gebeld. Dat geldt uiteraard nog steeds. Tegenwoordig zijn er weer veel oplichters bezig die bellen met een +39-nummer.

Neem niet op

Krijg je een onverwachte oproep uit het buitenland? Neem niet op en bel het nummer ook niet terug, adviseren de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Fraudehelpdesk.

Het geldt vooral als je een telefoontje hebt gemist. Ken je het nummer niet? Kijk dan bijvoorbeeld eerst eens op internet of het een vertrouwd nummer is of dat het een nummer van oplichters is. Begint het nummer bijvoorbeeld met +39 (of elk ander land dat je niet kent), bel dan vooral niet terug!

Italiaans nummer +39

Er zijn momenteel namelijk oplichters actief die geld verdienen aan het terugbellen. Mensen worden gebeld door een Italiaans telefoonnummer (+39) waarna de beller direct ophangt. Als je terugbelt, wordt er een bandje gestart met het geluid van een overgaande telefoon. Zo hebben de bellers niet door dat ze bellen naar een duur betaalnummer.

Wat kun je doen?

‘Voor zover wij weten zie je bij alle telecomaanbieders in het scherm de vermelding 00… of +… wanneer je wordt gebeld door een buitenlands nummer’, laat de ACM weten. Krijg je een oproep uit het buitenland maar verwacht je geen telefoontje? Neem dan niet op, en bel ook niet terug. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je een gepeperde telefoonrekening ontvangt.

Krijg je een hoge telefoonrekening omdat je veel naar het buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet het geval is? Doe aangifte bij de politie, en neem contact op met je provider, adviseert Fraudehelpdesk.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top