EEM Groepenkasten

Zeg jij Lie-del of Li-ddel? Preij-mark of Prie-mark? Voor eens en voor altijd duidelijkheid

nike sneakers pixabayZeg jij Lie-del of Li-ddel? En zeg jij Nai-key of Naik? De meningen over het uitspreken van merknamen zoals deze kunnen nogal flink uiteen lopen. Het AD vond het derhalve hoog tijd om dat uit te zoeken en voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen.

Preij-mark of Prie-mark?

Het Britse kledingmerk Primark nam onlangs zelf het heft in handen om een einde te maken aan de eindeloze discussie over hoe je hun merknaam precies uit moet spreken. Een flink aantal mensen hield zich op social media bezig met de vraag wat nou de juiste uitspraak van de Engelse kledingketen is. Primark hakte zelf de knoop door op haar website: “Een hele goede vraag.”, staat er op de website. “Wij gebruiken het liefst Pr-Eye-Mark.”

Naast de Primark zijn er nog tal van andere namen waar regelmatig onduidelijkheid over is. Dat geldt onder andere ook voor onderstaande merknamen.

Li-ddel of Lie-del?

Lidl is een Duitse supermarktketen. De naam wordt dus ook op z’n Duits uitgesproken, aldus de winkel. Dat betekent dat je dus Lie-del zegt en niet Li-ddel, zoals je misschien zou vermoeden door de eenzame ‘i’ in de naam.

Naik of Nai-key?

Ook over het uitspreken van de naam van dit bekende sportmerk is lange tijd onduidelijkheid geweest. Medeoprichter Philip Knight schepte in 2014 duidelijkheid over de uitspraak nadat een klant hem om duidelijkheid had gevraagd. Nike wordt uitgesproken als Nai-key, met 2 lettergrepen dus, en niet als Naik.

Dokter Oet-ker of Dokter Ut-ker?

De naam van deze bekende bakproducent wordt op beide manieren vaak uitgesproken. Dat is met name voor dit merk ook niet zo vreemd, om dat de producten een paar jaren geleden zelf van uitspraak is gewisseld. Voorheen sprak ook de producent zelf van Dr. Oet-ker, maar in de tegenwoordige reclames gebruiken ze zelf ook Dr. Ut-ker. Een woordvoerder van Dr. Oetker kwam met duidelijkheid. De Duitse apotheker Dr. August Oetker ontwikkelde in 1891 een recept voor bakpoeder. Sinds die tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een multinational. Het bedrijf is nog steeds een familie bedrijf en daar zijn ze trots op. Daarom hebben ze ervoor gekozen om de merknaam net zo uit te spreken als de familienaam: Dr. Utker.

Por-shuh of Porsj?

Ook de merknaam Porsche wordt vaak op verschillende manieren uitgesproken. De ene spreekt het met 1 lettergreep, Porsj, de ander juist met 2 lettergrepen, Por-shuh. De juiste manier is echter de 2e, dus met 2 lettergrepen: Por-shuh. De uitvinder van deze snelle sportwagens is de Oostenrijkse uitvinder Ferdinand Porsche. Zijn achternaam is gebruikt als merknaam en wordt daarom op z’n Oostenrijks uitgesproken, met een zachte -uh op het eind. Het automerk heeft zelfs een speciale video gemaakt om de correcte uitspraak duidelijk te maken en om zelf te oefenen op de juiste uitspraak:

A-di-das of A-DEE-das?

Leg je de klemtoon op de ‘a’ of juist op de ‘di’? Adidas is vernoemd naar de Duitse bedenker Adolf ‘Adi’ Dassler. De juiste manier om de naam van dit sportmerk uit te spreken is derhalve Ádidas, dus met de klemtoon op de A.

Ley-vais of Lee-vies?

Hele volksstammen noemen dit bekende spijkerbroekenmerk steevast lee-vies. Die mensen hebben het echter allemaal fout. De Duitse Levi Strauss richtte in 1873 dit kledingmerk op, maar de naam is ondertussen volledig veramerikaniseerd. De correcte uitspraak van Levi’s is dus op z’n Engels: Ley- (net als het Engelse key) en vais (net als het Engelse eyes).

Hie-oen-dai of Hoen-day?

De Nederlandse PR-manager van het bekende automerk is overduidelijk: “De correcte uitspraak is Hie-oen-dai.” Hoen-dai wordt ook wel gebruikt, maar dat is hoe de Amerikanen het uitspreken. Feitelijk is dat echter niet juist, want de naam Hyundai komt uit het Koreaans en betekent ‘modern’ of ‘vooruitgang’.

Hoe-Away of Hoe-a-wei?

De naam van bekende telefoonfabrikant wordt op diverse manier uitgesproken, maar bijna niemand spreekt het uit zoals het hoort. Huawei is een Chinees bedrijf en in het Chinees spreek je de naam uit als Gwa-Wee. Ook hier is de naam al veramerikaanst en spreek je het uit als Wah Way.

Nog meer?

Ken jij nog meer van deze leuke uitspraken van bekende (merk-)namen? Laat het ons weten!

(Bron: AD.nl / Afbeelding: Pixabay)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top