EEM Groepenkasten

Zomer begint aan haar tweede ronde

zomer tropisch warm klazienaveenNederland – Het wordt weer een stuk warmer, droger en zonniger. De zomer begint aan haar tweede ronde. Begin volgende week wordt het regionaal zelfs weer tropisch warm met maandag als uitschieter in onze regio zelfs 32 graden Celsius. Hoelang het zomerse weer dit keer aanhoudt is niet bekend, maar dat het fors gaat verbeteren is een ding wat zeker is.

Kletsnatte periode

In Drenthe is er in de afgelopen tijd heel veel regen gevallen, terwijl andere regio’s in Nederland amper regen hebben gehad. Door al die regen noemde Radio Emmen zich deze week al ‘de pispot van Nederland’. In Dwingeloo is er in juli zelfs al 200,4 mm regen gevallen en dat is meer dan 2x de normale hoeveelheid regen. Je kunt dus gerust spreken van een enorme regenoverschot. En dat terwijl een deel van Midden-Limburg op dit moment een enorm neerslagtekort heeft. Daar is in heel juli slechts 15 mm regen gevallen. De buien hebben de afgelopen periode Midden-Limburg dus goed weten te mijden.

Na regen komt zonneschijn

Er komt dus nog geen einde aan de droogte in Limburg, maar aan de nattigheid in Drenthe gelukkig wel. De zomer is dus nog lang niet voorbij. Tot vandaag waren de temperaturen ondermaats, met afgelopen nacht zelfs een diepterecord met een temperatuur van slechts 4 graden Celsius, maar vandaag is de verbetering al goed merkbaar. De buien zijn van het toneel verdwenen en de zon laat zich al geregeld tussen de stapelwolken door zien. De temperaturen van vandaag zijn nog iets ondermaats, met 17 tot 20 graden, maar daar komt in het weekend al snel verbetering in. Veel zon, weinig wind en temperaturen tot 23 graden op zaterdag en zondag alweer een zomerse 25 graden. Op maandag is het voor vrijwel heel Nederland weer een tropische dag.

Geen standvastig hogedrukgebied

De tropische hitte is ook nu echter weer van korte duur. Het hogedrukgebied trekt door naar het oosten van Europa, waarna dinsdag een koufront over ons land trekt en de temperatuur weer lager uitkomt. Een echt standvastig hogedrukgebied in onze omgeving wil vooralsnog maar niet lukken en zolang dat niet gebeurt, weten lagedrukgebieden met de bijbehorende storingen ons de komende tijd af en toe te bereiken. Dat betekent dat we naast flink wat zon, soms ook een bui kunnen verwachten, bij middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden. Kortom, Oer-Hollands zomerweer.

(Bron: weer.nl)Back To Top