EEM Groepenkasten

Zomerstorm verwacht: ‘Ga morgen niet met de caravan rijden’

onweer donkere wolken zomerstormDrenthe – De VerkeersInformatieDienst heeft een waarschuwing afgegeven voor morgen. Ze verwachten een stormachtige wind met flinke windstoten. Het wordt daarom aangeraden om morgen niet met een caravan of aanhanger op pad te gaan. Ook watersporters kunnen in verband met het onstuimige weer morgen beter niet het water opgaan.  Naast windstoten tot 100 km/u worden er ook pittige regen- en onweersbuien verwacht.

‘Weer slaat om’

Ook weer.nl geeft een waarschuwing af: “Het weer slaat volkomen om. Morgen (zaterdag) kan het tijdelijk gaan stormen aan zee en ook landinwaarts trekt de wind fors aan. Daarbij worden er stevige regen- en onweersbuien verwacht, die lokaal veel regenwater kunnen achterlaten. Juist terwijl het voor veel mensen vakantie is, wordt het onstuimig. Voor campinggasten is het zaak om de tenten goed te controleren. Ook raadt MeteoGroup aan om morgen niet met een caravan op pad te gaan. Ook zitten de bomen vol met blad, waardoor takken gemakkelijker kunnen afwaaien.”, staat er op de site te lezen.

Naast weer.nl geven ook andere weerbureaus een waarschuwing af voor een zomerstorm. In de zomer kunnen gemakkelijk takken van de bomen waaien doordat de bomen extra veel wind vanger omdat ze vol in blad staan. Bij een zomerstorm is het dus altijd extra oppassen.

Waarschuwingen voor zomerstorm

Verschillende weerbureaus waarschuwen voor een zomerstorm. Bomen vangen in deze periode extra wind doordat ze vol in blad staan. Daardoor kunnen er makkelijk takken afwaaien. Ook kampeerders kunnen flink hinder ondervinden van de storm en worden aangeraden hun tent goed vast te zetten.

Kampeerders wordt aangeraden hun tent goed vast te zetten. Er worden in Nederland windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht. Daarnaast vallen er pittige regen- en onweersbuien.

Bijzonder in de zomer

Een storm, met gemiddeld over 10 minuten tijd minstens 9 Beaufort, is in de zomer bijzonder te noemen. Dit komt in de zomermaanden maar weinig voor. Op 23 juni en 19 augustus 2004 werd aan zee plaatselijk stormkracht 9 gemeten met in het hele land zware windstoten. Ook hier waren het actieve oceaandepressies die het onstuimige weer brachten. Zware buien met lokaal wateroverlast en zware windstoten zijn daarentegen niet uniek in de zomermaanden. Toevallig tipte op 9 juli vorig jaar het weerstation Hoek van Holland even aan een 9 Beaufort, stormkracht. Hoek van Holland meet echter op grotere hoogte, waardoor we officieel op 9 juli 2014 ook niet kunnen spreken van een storm. Overige weerstations kwamen namelijk niet tot een windkracht 9. Het was toen wel een echte herfstdag met veel bewolking en regen, maar in het binnenland was het relatief rustig wat de wind betreft.

Felle windstoten bij buien

Typerend voor zware zomerbuien, dus niet bijzonder, zijn af en toe felle windstoten. Wanneer de vlagen boven 100 kilometer per uur uitkomen, spreken we van zeer zware windstoten. Op 14e juli 2010 werd in Volkel een stoot geregistreerd van 125 km/uur. Er ontstond die dag veel windschade, vooral in de omgeving van Vethuizen waar ook twee doden te betreuren vielen. Op 22 juni 2008 trokken zware buien vergezeld van onweer, zware windstoten en hagel over het oosten van het land. Een flink aantal bomen waaide om en de hagel, die lokaal een diameter bereikte van ca. 5 cm, veroorzaakte veel overlast en schade. Dit type zomerbuien blijft de komende dagen uit.

(Bron: RTV Drenthe / weer.nl)Back To Top