EEM Groepenkasten

Zonsverduistering op vrijdag 20 maart 2015

zonsverduistering solar eclipse klazienaveenRegio – Op vrijdag 20 maart 2015, tussen 09:30 en 11:48 uur MET, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele zonsverduistering zichtbaar zijn. Omdat de weersvoorspellingen voor vrijdag niet al te best zijn, bewolkt en kans op regen, zien kunnen wij de zonsverduistering waarschijnlijk niet goed zien.  Boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool een totale zonsverduistering te zien.

Als we de zonsverduistering wel kunnen zien, dan zien wij de eclips als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de Zon wordt genomen en steeds groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant, en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de Zon. De verduistering duurt bij ons 2,3 uur.

Maximum eclips om 10:37 uur

Tijdens het maximum van de eclips, om 10:37 uur, zal 84% van de diameter van de Zon, ofwel 81% van haar oppervlakte, bedekt zijn. De Zon staat op dat moment 31° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de Maan ten noorden langs de Zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt. Een bedekking van 81% is niet voldoende om het donker te maken in onze streken, maar meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht invloed op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen. Elders is deze eclips te zien als een totale zonsverduistering.

Schadelijk voor het menselijk oog

Ook wanneer slechts 19% van het zonlicht ons bereikt is het direct waarnemen van de zon schadelijk voor het menselijk oog. Je ogen moeten dus goed beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een speciaal eclipsbrilletje van een paar euro.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

(Bron: hemel.waarnemen.com)Back To Top