EEM Groepenkasten

Zware griepgolf in Nederland verwacht

griepprik

Foto: pixabay

Nederland moet zich opmaken voor een zwaar griepseizoen, aldus een melding van de Grote Griepmeting. Een nieuw type Amerikaans griepvirus is gereed voor de grote oversteek naar Europa.

De opkomst van een nieuw type influenza, onlangs opgedoken in de Verenigde Staten, doet de organisatie het ergste vrezen. De griep neemt in de Verenigde Staten momenteel epidemische vormen aan, ruim de helft van de ziektegevallen wordt veroorzaakt door het nieuwe virus.

Niemand immuun

Als dit nieuwe type hier in Europa de kop opsteekt, is dit waarschijnlijk sterker dan ooit tevoren. En vrijwel niemand is voor deze nieuwe variant immuun. De kans op een grote epidemie is dan ook een reëel gevaar. Meer zieken en ziekenhuisopnames en dan zijn er ook meer sterfgevallen te betreuren.

Griepvaccin niet afgestemd

Ondanks dat het nieuwe griepvaccin bij de meesten mensen ingeënt is, zal deze weinig bescherming kunnen bieden tegen het nieuwe type influenza. Toch is de griepprik niet helemaal zonder waarde. De afgelopen jaren bleek dat meermaals en bleek het vaccin toch wel een lichte bescherming te bieden tegen onverwachte griepvirussen.

Er zijn op dit moment nog maar weinig grieppatiënten bekend, maar dat kan tegen de feestdagen snel veranderen. Mensen die van overzee komen, kunnen het virus via het vliegverkeer eenvoudig meenemen naar Europa. Volgens speciallisten zal het nieuwe type virus eerst in Groot Brittannië en Ierland opduiken en zo al heel snel het vaste land bereiken. Bij een kouder wordend klimaat hoort meestal ook een droger woonklimaat doordat de verwarming hoger staat en de mensen wat dichter tegen elkaar kruipen.

Griep

Griep kan gevaarlijk zijn. Het virus veroorzaakt onder meer koorts, benauwdheid, hoesten, plotseling ontstaan van hoofdpijn en / of pijn op de borst. Ouderen en jonge kinderen, een kwetsbare groep, kunnen zelfs aan een griepvirus overlijden.

(Bron: www.gezondheidenco.nl)Back To Top